Hoka Carbon X, de multifunctionele hardloopschoen

Maandag 16 Maart 2020

In de zomer van 2019 werd de Hoka One One Carbon X gelanceerd als echte snelheidsmachine die bovendien van voldoende demping voorziet, dit in tegenstelling tot sommigen van zijn concurrenten.

Wat maakt de Hoka Carbon X zo speciaal?

Hoka gebruikt een koolstofvezelplaat in de hele tussenzool. Het doel van deze carbonplaat is om de intactheid van de metarocker - dit is de kenmerkende gebogen buitenzool die helpt bij het creëren van een soepelere loop en een snellere overgang naar de voorvoet - te behouden. Bij een traditionele schuimtussenzool zal de rocker uiteindelijk doorzakken en eventueel vorm verliezen, maar door de carbonplaat wordt dit proces heel sterk vertraagd. Bovendien komt er op die manier een extra laag van stabiliteit.

De kenmerkende Hoka demping (32mm hiel en 27mm voorvoet voor heren) is nog steeds aanwezig, alleen wordt er gebruik gemaakt van een veerkrachtiger rubberen schuim.

De Pro-fly tussenzool heeft een dubbele dichtheid die je zacht laat landen en meegeeft bij de afzet. In de hiel wordt dus gebruik gemaakt van een zachtere demping voor soepelere touchdowns. In de voorvoet zit een steviger schuim verwerkt, dit heb je nodig om snel de grond te verlaten.
Het Active Foot Frame legt de hiel en de voet diep in de middenzool, in plaats van er bovenop. Dit betekent dat de schoen de voet begeleidt zonder dat daar verstevigingen of andere beperkende elementen voor nodig zijn. Het Active Foot Frame werkt als een kuipstoel in een racewagen; de voet wordt geheel omhuld en ondersteund.

De schoen heeft een licht bovenstuk gemaakt van Mesh, dat is een 3D geweven stof die zeer luchtdoorlatend is. Bovendien is de stof ademend, makkelijk te onderhouden en te reinigen. De ventilatiegaten in het oppervlak zorgen ervoor dat je voet niet verstikt en fris aanvoelt. De hiel is geborduurd, dit ziet er niet alleen leuk uit, het versterkt ook het achterste gedeelte van de schoen en voorziet een betere pasvorm.

Kortom, het is een lichtgewicht schoen met voldoende demping en een carbonplaat die fungeert als schommelstoel. Ideaal voor wie op zoek is naar een multifunctionele schoen waarin hij op de wedstrijddag gemakkelijk het tempo kan oppikken, zonder dat er wordt gevraagd om compromissen te sluiten tussen comfort en snelheid.

Hoka Carbon X vs Hoka Carbon Rocket

Beide schoenen hebben een koolstofplaat in de tussenzool van de schoen. De Carbon Rocket bestaat uit 3 lagen:

  • Een dunne laag stevig rubberschuim op de buitenzool om het reactievermogen te verbeteren en het gewicht laag te houden.
  • Op strategische plaaten wordt extra rubber geplaatst voor extra grip en minder slijtage.
  • Een Pro-fly tussenzool (net zoals de Carbon X)
  • Zacht schuim bovenaan voor optimaal draagcomfort.

Ook de Hoka Carbon Rocket is afgewerkt met een licht bovenstuk gemaakt van mesh. De schoen heeft een strakke, atletische pasvorm en houdt je voet gemakkelijk op zijn plaats bij strakkere bochten in een sneller tempo. De Hoka One One Evo Carbon Rocket is een agressieve en toch gedempte schoen die uitblinkt van 5k tot halve marathon. De Hoka One One Carbon X beschikt over meer demping en is dus ook beter geschikt voor langere afstanden. Bovendien heeft de Carbon Rocket een kleinere teensprong dan de Carbon X, dit geeft de schoen minder stuwing vooruit.

triathlon24.be België by Sanden
543 Reviews
Waarom Sanden?

Home | Blog > Hoka Carbon X, de multifunctionele hardloopschoen

Print