Triathlonpak nodig? Tips bij het kiezen van je trisuit

Woensdag 13 Maart 2024

Sta je op het punt om je eerste triathlonpak te kopen of is je huidige pak aan vernieuwing toe? Dan weet je dat het uitzoeken van het juiste trisuit niet zo maar iets is. Het juiste triathlonpak kan namelijk het verschil maken tussen een goede en geweldige triathlonervaring. En omdat wij alleen gaan voor geweldige triathlonervaringen duiken we in deze gids samen met jou in de triathlonpakken. We bekijken de verschillende soorten trisuits en waar je op moet letten. Met deze tips kan jij straks hét perfecte trisuit kiezen en nieuwe persoonlijke records neerzetten. 

Wat voor een triathlon ga je doen? Dit bepaalde de keuze voor je triathlonpak

De keuze van het juiste triathlonpak speelt een belangrijke rol in je wedstrijden en welk pak het meest geschikt is hangt sterk af van de triathlon afstand die je graag wilt gaan doen. Ga je bijvoorbeeld voor een halve sprint of een achtste sprint dan is een ander soort triathlonpak vaak geschikter dan een triathlonpak welk gericht is op bijvoorbeeld het lopen van een halve of hele Ironman. Daarnaast is er ook nog de keuze tussen 1-delige en 2-delige triathlonpakken. Elk van deze soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen. De afstand van de triathlon die je wilt doen bepaalt dus in grote mate de functionaliteiten waaraan je triathlonpak moet voldoen om je prestaties te optimaliseren en je een goed comfort te behouden gedurende je wedstrijd.

Verschillende trisuits / triathlonpakken met verschillende kwaliteiten
Bij je zoektocht naar het juiste triathlonpak is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit die het beste past bij jouw wensen en behoeften. Trisuits kunnen onderverdeeld worden in verschillende kwaliteitsniveaus, namelijk: basis, midden en hoge kwaliteit, elk heeft zo zijn eigen kenmerken en unieke eigenschappen.

Een basis triathlonpak heeft een prijsklasse van ongeveer tussen de € 100,- tot € 130,-, ze bieden je een degelijke zeem met een prima bescherming tot ¼ triathlons. De basispakken zijn veelal gemaakt van een redelijk ademende lycra stof en hebben enkele zakjes om bijvoorbeeld eten of kleine spulletjes mee te nemen. Ze zijn eenvoudiger afgewerkt.

Ben je op zoek naar iets beters? Dan kan je gaan voor een middenklasse triathlonpak. Deze pakken hebben een prijsrange van ongeveer € 140,- tot € 190,-. Ze bieden je een betere zeem met een hogere dichtheid en padding waardoor je meer comfort en bescherming ervaart. Deze klasse pakken worden veel gebruikt bij halve en hele triathlons. De middenklasse pakken zijn gemaakt van stoffen en materialen met een hogere adembaarheid en een betere afwerking om schuren en irritatie te voorkomen. Daarnaast bieden ze ook een goede stretch voor een uitstekende pasvorm zodat je jouw triathlon met gemak kan behalen.

Als laatste, voor de meest ultieme uitdagingen, beste comfort en snelste tijd, zijn er nog de high-end triathlonpakken. Dit soort pakken gebruik je meestal bij de langere afstand triathlons. De prijsrange van deze high-end pakken gaat vanaf + € 190,-. Ze bieden je de allerbeste zeem en de pakken zijn voorzien van een speciale coating waardoor je het voordeel van hydrodynamische eigenschappen ervaart. Ze zijn tot in de kleinste details afgewerkt voor maximaal comfort en bescherming, hierbij kan je denken aan dubbele stiksels en extra zachte materialen voor optimaal comfort. Tevens bieden deze pakken je ook een verbeterde UV-bescherming. 

Bij het uitkiezen van je nieuwe triathlonpak is het dus belangrijk om te kijken welke afstand (of afstanden) je wilt gaan doen en daarna te kijken naar welk klasse pak je graag zou willen hebben. Wil je extra comfort en bescherming dan kan je gaan voor een middenklasse of high-end triathlonpak, doe je sporadisch een triathlon of alleen korte afstanden dan kan je ook gaan voor een basispak.Bij het uitkiezen van je nieuwe triathlonpak is het dus belangrijk om te kijken welke afstand (of afstanden) je wilt gaan doen en daarna te kijken naar welk klasse pak je graag zou willen hebben. Wil je extra comfort en bescherming dan kan je gaan voor een middenklasse of high-end triathlonpak, doe je sporadisch een triathlon of alleen korte afstanden dan kan je ook gaan voor een basispak.

Ga je voor een 1-delig of 2-delig triathlonpak? Wat is het verschil?

Bij het uitkiezen van je nieuwe triathlonpak sta je nog voor een andere keuze, namelijk een 1-delig pak of een 2-delig triathlonpak (bestaande uit een tri top en tri short). Hoewel beide varianten hun eigen voor- en nadelen hebben adviseren wij over het algemeen om te gaan voor een 1-delig pak. De reden hiervoor is dat een 1-delig pak je een naadloze pasvorm bied die zowel comfortabel als praktisch te gebruiken is.

man-en-vrouw-rennend-in-triathlonpak-over-de-weg-langs-de-zee.jpg

De voordelen van een 1-delig triathlonpak:

 • Betere fit: Een 1-delig pak blijft beter zitten waardoor de zeem goed op zijn plek en aangesloten blijft zitten. Doordat het pak uit mar één deel bestaat kan deze namelijk niet afzakken of je top omhoog kruipen.
 • Extra comfort: 1-delige pakket bieden je een naadloze bedekking waardoor eventuele irritatie of schuren van naden verminderd wordt.
 • Aerodynamischer & hydrodynamischer: Omdat een 1-delig pak uit één geheel bestaat bied deze je een gestroomlijndere pasvorm zonder onderbrekingen waardoor de lucht- en waterweerstand verminderd worden en je meer energie bespaart tijdens het zwemmen en fietsen.
 • Extra functionaliteiten: Veelal zijn 1-delige triathlonpakken uitgerust met zakjes welke een betere houvast hebben en minder snel kunnen gaan bewegen / schudden tijdens het hardlopen wanneer je sportvoeding of kleine spulletjes meeneemt.

De nadelen van een 1-delig triathlonpak:

 • Minder flexibiliteit in pasvorm: Omdat een 1-delig pak uit éék stuk bestaat kan het wat lastiger zijn om de perfecte pasvorm te vinden, vooral als je lichaamsverhoudingen niet binnen de “standaard” maten valt.
 • Toiletbezoeken: Het is lastiger om een toilet bezoek te doen omdat je het gehele bovenstuk uit moet doen. Dit kan een tijdrovende handeling zijn of minder prettig bij een bezoek aan een minder schone toilet.
 • Beperkte mix mogelijkheden: Omdat een 1-delig pak maar uit één deel bestaat kan je niet je broek op shirt aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld een tri short aanschaffen en hierop een hardloop of fietsshirt dragen.
 • Aanschafprijs: de initiële aanschafprijs is veelal hoger maar je koopt dan ook één pak in plaats van een losse broek en shirt.

De voordelen van een 2-delig triathlonpak:

 • Hoge mate van flexibiliteit: bij een 2-delig pak kan je de maat van het shirt en de broek afhankelijk van elkaar kiezen. Dit is vooral fijn als je bijvoorbeeld je body, armen of benen afwijken van de “standaard”. Doordat je dus de twee delen los van elkaar kan kopen heb je altijd een betere pasvorm.
 • Extra gemak bij het toilet: een 2-delig pak maakt het makkelijker om tijdens een triathlon een toiletstop te maken, wat vooral op langere afstanden een groot voordeel kan opleveren.
 • Veelzijdigheid: bij een 2-delig pak heb je zelf de vrijheid om een shirt en broek te kiezen. Hierdoor kan jij makkelijk je eigen stijl mixen.

De nadelen van een 2-delig triathlonpak:

 • Iets verhoogd weerstand: een 2-delig pak kan iets meer weerstand geven tijdens het zwemmen en fietsen, vooral als je niet helemaal de juiste maat hebt en het shirt omhoog kruipt of de broek afzakt.
 • Risico op schuren: Omdat het twee losse stukken zijn is er ook meer stikwerk nodig om alles er netjes uit te laten zien. Hoewel er vaak hele zachte en comfortabele naden en stiksels gebruikt worden. Is de kans op schuren iets groter ten opzichte van een 1-delig pak.
 • Ietsjes minder aerodynamisch: Omdat er een scheiding is tussen het shirt en de broek heb je een iets minder voordelige luchtstroom wat de aerodynamica efficiëntie verminderd vergeleken met een naadloos 1-delig pak.
 • Kan lastiger zijn bij transitie: Tijdens een transitie kan het je meer tijd kosten om een 2-delig pak goed te positioneren, vooral als je snel van het zwemmen naar fietsen wilt gaan.
 • Beperkte opties: hoewel 2-delige pakken veelzijdig zijn zijn er vaak minder opties beschikbaar in vergelijking met de 1-delige pakken.
man-en-vrouw-rennend-over-de-weg-in-trisuits.jpg

Een triathlonpak met of zonder mouwen?

Naast de kwaliteit en 1-delig of 2-delig heb je ook nog de keuze tussen een triathlonpak mét mouwen of eentje zonder mouwen. Hoewel beide stijlen hun voordelen hebben zien we tegenwoordig een duidelijke trend richting de triathlonpakken met korte mouwen. Een van de redenen is dat het simpelweg beter afkleed. Maar er zijn nog andere voordelen zoals, dat een triathlonpak met korte mouwen je aerodynamica verbeterd, vooral tijdens het fietsen heb je hier extra voordeel van. De stof van de mouwen sluit namelijk nauw aan op je armen waardoor de luchtweerstand verminderd wordt en je hierdoor efficiënter kan fietsen. In combinatie met de juiste houding op je triathlon bike kan dit je een aanzienlijke besparing in wattage opleveren.

Daarnaast biedt een triathlonpak met korte mouwen je een betere bescherming tegen de zon, vooral op je schouders waar je vaak snel verbrand.

Zitten er dan ook nadelen aan een triathlon pak met korte mouwen? Als je brede schouders hebt dan is de kans aanwezig dat de korte mouwen iets strakker zitten. Zwem je met een wetsuit aan en daaronder een triathlonpak? Dan kan het zijn dat je bewegingsvrijheid iets beperkter is. Om dit te voorkomen kan je deze pro-tip toepassen:
Zodra je uit het water komt trek je al rennend de bovenkant van je wetsuit uit en kan je jouw trisuit over je schouders doen. Een extra pluspunt is dat je trisuit zo bijna helemaal droog blijft.

Een triathlonpak met korte mouwen is dus een uitstekende keuze voor zowel de recreatieve als serieuze triathlondeelnemer.

Kijk we naar een mouwloos triathlonpak dan geeft je ten opzichte van een pak met korte mouwen ietsjes meer bewegingsvrijheid omdat je schouders vrij zijn van materiaal en daarnaast kan lichaamswarmte iets makkelijk afgevoerd worden.

Voor welke variant je ook gaat, met beide triathlonpakken zal je comfortabel en in stijl de finishlijn overkomen.

man-bij-triathlon-fiets-in-shirt-met-korte-mouwen-veters-strikken.jpg

Zitten er nog verschillen tussen mannen en vrouwen triathlonpakken?

Als je een goed triathlonpak gevonden hebt dan is het belangrijk dat deze ook afgestemd is op je anatomie. Pakken voor vrouwen zijn namelijk afgestemd op de vrouwelijke anatomie en mannen pakken op de anatomie van heren. De belangrijkste en grootste verschillen gaan we is nader bekijken:

 • De pasvorm: Vrouwelijke triathlonpakken zijn speciaal ontworpen voor de vrouwelijke vormen, extra aandacht gaat bij deze pakken naar de taille, heupen en borst. Triathlonpakken voor mannen zijn daarentegen weer geoptimaliseerd voor een rechtere-taille-heupverhouding maar ook voor bredere schouders.
 • De zeem: De geïntegreerde zeem van de pakken is tevens aangepast aan de anatomie van heren en dames. Zo zijn vrouwelijke zemen vaak breder aan de achterkant en korter aan de voorkant, daar mannelijke zemen iets langer en smaller zijn.
 • Borstondersteuning: Vrouwelijke triathlonpakken hebben soms een ingebouwde ondersteuning of een aparte bh-voering om extra steun te bieden aan de borsten tijdens het rennen en fietsen.
 • Rits positie en lengte: De positie en lengte van de rits kunnen verschillen. In onze collectie zijn zowel trisuits te vinden met halve ritssluiting en hele ritssluiting.

Wil je het uiterste uit je nieuwe triathlonpak halen dan is het dus ook belangrijk om een pak te kiezen die afgestemd is op jouw lichaam en je zo een optimale ondersteuning kan bieden.

vrouw-en-mannen-op-strand-in-wetsuits-en-triathlonpakken-omkleden.jpg
man-en-vrouw-fietsend-over-de-weg-in-trisuit-triathlonpak.jpg
vrouw-rennend-in-duinen-in-triathlonpak.jpg

Conclusie

Het kiezen van het juiste triathlonpak is een investering in je comfort, prestaties en plezier voor elke triathlon die je gaat doen. Of je nu gaat voor een basispak voor de kortere afstanden, een middenklasse pak voor extra comfort tijdens de langere triathlons of voor een high-end pak voor de ultieme prestaties en comfort, het belangrijkste is dat je nieuwe trisuit aansluit bij jouw specifieke wensen en behoeften en afgestemd is op de afstand(en) die wilt gaan doen. Vergeet vooral niet de verschillen tussen de trisuits voor vrouwen en mannen maar ook de verschillen tussen de 1-delige en 2-delige pakken niet. Over het algemeen raden wij (bijna) altijd de 1-delige trisuits aan. Nu weetje waar je allemaal op kan letten bij het uitzoeken van je nieuwe triathlonpak. Nu kan jij een passend pak uitzoeken en elke triathlon overwinnen.

Ben je op zoek naar een triathlonpak?

Dan helpen onze triathlonspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt omtrent het kiezen van je nieuwe triathlonpak. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je straks met extra plezier je triathlons kan doen. Je kan contact opnemen met onze triathlonspecialisten via +32(0)78 484 512stuur een e-mail of kom langs in onze triathlon winkel in Volkel, Nederland.

Advies nodig?
Waarom Triathlon24?

Home | Blog > Triathlonpak nodig? Tips bij het kiezen van je trisuit

Print

Triathlon24.be maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?