Wat heb je nodig voor openwaterzwemmen?

Donderdag 22 Februari 2024

Openwaterzwemmen is een unieke en bevrijdende zwemervaring die je dichter bij de natuur brengt en een gevoel van vrijheid geeft welk je niet zal tegen komen in het regulieren zwembad. Of je nu graag zwemt langs de kustlijn van de zee, je afstanden aflegt door de wateren van een meer, of nog meer uitdaging zoekt en wilt gaan zwemmen in de koudere rivieren, het zwemmen en trainen in openwater geeft je altijd een ongeëvenaarde voldoening.

Met het zwemmen in openwater komt ook meer verantwoordelijkheid kijken om goed voorbereid en uitgerust te zijn. Daarom is het belangrijk om te beschikken over de juiste zwemkleding en benodigdheden, want je uitrusting kan het verschil maken tussen leuke en plezierige zwemsessies en minder plezierige tot zelfs een gevaarlijke zwemsessie. Omdat we alleen gaan voor leuke en plezierige zwemsessies duik (snap je ‘m) ik samen met jou in de essentiële uitrusting die jij als openwaterzwemmer nodig hebt. Van het wetsuit tot aan zwembrillen en zwemboeien alles drijft voorbij zodat jij straks veilig het openwater in kan gaan, de elementen kan trotseren en je zwemervaring naar een hoger niveau kan tillen.

man-met-wetsuit-aan-en-badmuts-op-bij-openwater.jpg
man-en-vrouw-rennend-naar-water-in-wetsuit-met-badmuts-en-zwemboei.jpg

Wat heb je allemaal nodig bij openwaterzwemmen?

Veel triatleten doen al aan openwaterzwemmen en steeds meer mensen (ook niet triatleten) ontdekken deze leuke en uitdagende manier van zwemmen en trainen. Maar voor openwaterzwemmen is meer dan alleen moed nodig om de ongecontroleerde wateren te trotseren, je hebt namelijk ook de juiste uitrusting nodig. Een goede uitrusting zorgt namelijk niet alleen voor een prestatie verbetering maar ook voor een groot stuk veiligheid en comfort. Laten we de onmisbare onderdelen is nader gaan bekijken.

Dit is de uitrusting die je minimaal nodig hebt:

Een openwater wetsuit

Een goede openwater wetsuit is uiteraard onmisbaar bij het openwaterzwemmen. Dit type wetsuits bied je namelijk niet alleen een thermische bescherming, waardoor je lichaamswarmte behouden blijft en je beter en langer kan zwemmen maar deze wetsuits verhogen ook je drijfvermogen. Hierdoor kan je langer en beter zwemmen omdat ze ervoor zorgen dat je minder vermoeid raakt en je kan blijven concentreren op je zwemtechniek. De openwater wetsuits zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en stijlen, afhankelijk van waar en wanneer jij wilt zwemmen kan je daar je wetsuit op afstemmen en uiteraard je persoonlijke voorkeur. Belangrijk bij het kiezen van je nieuwe openwater wetsuit is dat deze goed past zodat waterinname tot een minimum beperkt is en je zo optimaal kan profiteren van het wetsuit.

vrouw-in-wetsuit-lopend-over-stenen-bij-water.jpg

Bij hoge water temperaturen (boven circa 22 graden) adviseren wij geen wetsuit. Hierbij zijn shorties / kneeskins een perfecte tussenstap. Deze neopreen pakken zijn een stuk dunner en hebben korte benen/armen (soms mouwloos). Deze zijn een ideale tussenvorm kijkende naar een wetsuit (te warm) en badpak/zwembroek (te koud), ongeveer 22-27 graden water temperatuur.

Behoud helder zicht in elk type water met de juiste zwembril

De juiste zwembril is cruciaal bij het openwaterzwemmen. Een zwembril beschermt namelijk je ogen tegen het zoete of zoute water maar ook tegen bacteriën die in het water zitten. Daarnaast zorgt een goede zwembril er ook voor dat je altijd goed zicht hebt tijdens het zwemmen waardoor je beter kan navigeren. Zwem je graag als de zon schijnt? Kies dan voor een zonnebril met UV-bescherming en gepolariseerde glazen gecombineerd met anti-condens eigenschappen. Zo heb jij altijd perfect zicht in het water. Als laatste kan je nog kijken naar de pasvorm van de zwembril, deze moet comfortabel zijn en gemakkelijk aanpasbaar zijn.

Benieuwd hoe je de perfecte zwembril kan kiezen? Lees dan ook eens de blog “Hoe kies je de beste zwembril”.

Met een felgekleurde badmuts zwem je altijd in stijl en veiligheid

Een siliconen badmuts is een van de andere onmisbare onderdelen van je zwemuitrusting. Een siliconen badmuts zorgt er namelijk niet alleen voor dat je gestroomlijnder bent, het verhoogt ook je zichtbaarheid in het openwater aanzienlijk voor andere zwemmers, boten maar ook de reddingdiensten (maar die heb je hopelijk niet nodig). De siliconen badmutsen zijn duurzaam, rekbaar en comfortabeler dan latex mutsen, waardoor ze een populaire keuzen zijn onder de openwaterzwemmers. De siliconen badmutsen zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en opdrukken zodat jij de badmuts kan kiezen die past bij de rest van je zwemuitrusting.

Zwem veilig in het openwater met een zwemboei / Saferswimmer

In openwaterzwemmen is een geweldige manier om van de natuur en de sport te genieten en ook je lichaam te trainen. Maar of je nu zwemt in een meer, rivier of in de zee, het is onwijs belangrijk om je veiligheid altijd voorop te stellen. Een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die je daarbij kan nemen is het gebruiken van een zwemboei / saferswimmer.

Deze felgekleurde zwemboei drijf achter je aan en bevestig je om je middel middels een koord met kliksysteem waardoor je er verder niks van merkt tijdens het zwemmen. Daarbij heeft de zwemboei verschillende doelen:

  1. Het verhoogt je zichtbaarheid in het water, waardoor goed zichtbaar bent voor bijvoorbeeld boten, kajakkers, zwemmers en andere water gebruikers.
  2. Daarnaast zorgt de zwemboei ook nog voor extra veiligheid op, mocht je bijvoorbeeld kramp krijgen, moe worden of op een andere manier even een rustpunt nodig hebben dan kan je je vasthouden aan de boei.
  3. Extra, de meeste zwemboeien hebben ook nog een waterdichte opbergruimte waar je jouw persoonlijke spullen in kan doen. Zo kan je jouw waardevolle spullen zoals je sleutels, telefoon enz. altijd meenemen.

Het gebruik van een goede zwemboei wordt niet alleen aanbevolen voor de solo-zwemmers maar het wordt ook sterk aanbevolen voor groepen en vooral bij het zwemmen in onbekende wateren. Of je nu een ervaren openwaterzwemmer bent of net begint, het gebruik van zwemboei zal je zwemsessies een stuk veiliger en aangenamer maken.

Andere benodigdheden indien je ook graag in kouder water zwemt

Ben jij de die-hard die ook graag door blijft zwemmen en trainen als het kouder wordt? Dan is het belangrijk om jezelf beter te beschermen tegen het koude water zodat je niet onderkoeld raakt en zo langer en beter kan zwemmen. Speciaal voor deze die-hards zijn er items ontwikkeld die ervoor zorgen dat jij je lichaamswarmte beter kan behouden in de koudere wateren. Naast een goed wetsuit mogen de volgende items zeker niet ontbreken in je zwemuitrusting:

Een neopreen badmuts / Balaclava: Als je zwemt in kouder water verlies je veel warmte via je hoofd. Daarom is een neopreen badmuts of een balaclava een must have, deze zorgen voor isolatie van je hoofd en oren wat ervoor zorgt dat via daar minder warmte kan ontsnappen.

Neopreen zwemhandschoenen: Naast je hoofd verlies je ook warmte via je handen. Neopreen zwemhandschoenen zorgen ervoor dat je handen warm blijven waardoor je comfortabeler kan zwemmen zonder impact te hebben op je zwemslag.

Neopreen zwemsokken: Net als bij je hoofd en handen verlies je ook warmte via de voeten. En zeg nu zelf wie vindt koude voeten nu fijn? Met neopreen zwemsokken zorg je ervoor dat ook je voeten in het koudere water warmer blijven.

Neopreen shirt (mouwloos): Voor extra bescherming van je body / core kan je er ook nog voor kiezen om ene extra mouwloos neopreen shirt onder je wetsuit aan te doen. Deze bied je een extra isolatie laag zonder je bewegingsvrijheid te beperken. Belangrijk hierbij is wel dat alleen mouwloze neopreen shirts onder je wetsuit passen. Neopreen shirts met mouwen worden namelijk te strak onder je wetsuit.

Wil je nóg meer comfort tijdens het zwemmen?

Het kan soms voorkomen dat er schuurplekken ontstaan tijdens het zwemmen / bewegen in je wetsuit. Vaak zijn dit plekken bij je oksels, nek, kruis, voeten en borst. Om dit te beperken kan je gebruik maken van een anti schuurplekkenstick. Mocht je nog steeds last hebben van schuurplekken in je nek dan kan je ook gebruik maken van een zogenoemde Mugiro (een speciale nekbeschermer).

Als je gaat voor de échte lange zwemtochten dan kan je ook nog gaan voor een speciale zwemboei waar een compartiment inzit voor drinken. Dit kan je vervolgens middels een slangetje drinken zodat je niet met flesjes of bidons hoeft te rommelen tijdens het zwemmen.

Omdat je naast je zwemuitrusting ook nog andere benodigdheden moet meenemen, denk aan een sneldrogende handdoek, voeding voor na het zwemmen etc. is het fijn om ook een goede zwemtas te hebben waar je al je spullen in mee kan nemen (ook je zwemuitrusting voor na het zwemmen). Je niet waardevolle spullen kan je dan in je zwemtas bewaren en je waardevolle spullen neem je uiteraard mee in je zwemboei.

Wat ook fijn kan zijn voor het omkleden is een zogenoemde poncho towel. Dit is als het ware een handdoek in poncho vorm. Deze maakt je droog terwijl je jouw wetsuit aan het uittrekken bent en komt ook goed van pas om je privacy te waarborgen als je bijv. onderbroek wilt aandoen.

man-duikend-met-wetsuit-aan.jpg
man-zet-badmuts-op-bij-water.jpg

Conclusie

Openwaterzwemmen is een geweldige ervaring welk voor iedereen aan te raden is. Het is een discipline welk vraagt om respect voor de elementen en een goede voorbereiding is daarbij van groot belang. De juiste zwemuitrusting is hierbij onmisbaar. Of je nu graag door de rustige wateren van een meer wilt zwemmen, de golven van de zee trotseert of door de stromingen van een rivier zwemt, elke omgeving heeft zijn eigen unieke eisen aan je zwemuitrusting en aan jezelf.

Van onmisbare bescherming zoals een goed wetsuit en een opvallende zwemboei tot aanvullende accessoires zoals zwemhandschoenen, zwemsokken en badmutsen voor koudere watertemperaturen, elk stuk draagt bij aan jouw veiligheid, comfort en zwemervaring. Duik in het water, omarm de natuurlijke elementen en til je zwemervaringen naar een hoger niveau.

Ben je op zoek naar openwater zwemuitrusting?

Dan helpen onze zwemspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt omtrent de benodigdheden. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je straks veilig en met extra plezier kan openwaterzwemmen. Je kan contact opnemen met onze zwemspecialisten via +32(0)78 484 512stuur een e-mail of kom langs in onze showroom in Volkel, Nederland.

Advies nodig?
Waarom Triathlon24?

Home | Blog > Wat heb je nodig voor openwaterzwemmen?

Print

Triathlon24.be maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?